maanantai 28. syyskuuta 2009

Viikko kuusi: 2h20min, yhteensä 2372Kcal

Lupasin aiemmin postata juoksukoulusta ja sen sujuvuudesta. Tässä se lupaus nyt täyttyy;)

Juoksukoulua on takana nyt kuusi viikkoa. Alkuhan oli tosi helppoa, käveltiin viisi minuuttia ja juostiin kaksi minuuttia. Pikkuhiljaa tahti on koventunut ja alussa tulikin tehtyä enemmän kuin piti, se vaan tuntui tosi hyvälle idealle ja homma kulki. Muutama viikko sitten tuli vähän takapakkia, lihakset oli tosi kipeät, ihan kuin olisi jatkuvasti maitohapoilla. Kävin lääkärissä ja verikokeiden jälkeen selvisi, että anemia vaivaa. Ruokavaliosta johtuvaa anemia ei ole vaan ongelman ydin on imeytymishäiriö, vielä ei tosin tiedetä mikä ei imeydy ja miksi. Pidin sitten pari päivää helppoa ja koska olo ei muuttunut, jatkoin reeniä aikataulun mukaan.

Nyt ihmetystä aiheuttaa polvet, niitä viiltää, puristaa, koskee ja sattuu. Lepopäivä juoksusta ei helpota ja välillä lenkkiä saa juosta hampaat irvessä, niin pahalle tuntuu. Ja seuraavana päivänä polvet voi olla ihan kuin ei mitään, juoksu on rentoa ja fiilis loistava. Penikat ei yllätys yllätys ole hirveästi ilmoitellut itsestään ja huomasin, että mitä reilumpaa tahtia juoksee, sen vähemmän tulee penikoiden aiheuttamaa "puujalkaisuutta".

Kaveripiirissä olemme vaihtaneet ajatuksia tästä juoksuharrastuksesta. Kaikilla on kipeytynyt polvet jossain vaiheessa reeniä ja päivien mukaan fiilis vaihtelee. Haaveilen juoksevani niitä kympin lenkkejä tosta vaan jo ennen lumen tuloa, jopa juoksukoulun tavoite on siinä ja aikaa on vielä viisi viikkoa. Sen myönnän, että ohjelma toimii ja olen aika innoissani siitä miten helpolla voi saada näin hyvän fiiliksen. Polviongelmakin voi olla ihan tekninen asia ja kunnon kohotessa ja vauhdin lisääntyessä toivottavasti helpottaa. Kuusi viikkoa on kuitenkin lyhyt aika kropalle tottua taas uudenlaiseen rasitukseen.

Tiedän, että blogimaailmassa on monia juoksun harrastajia ja olisin enemmän kuin iloinen kaikista vinkeistä ja tipseistä polviasian suhteen! Onko kenelläkään tietoa tästä juoksukoulun ohjelman perimmäisestä ideasta, lähinnä ajatuksia herättää se, että onko tässä ohjelmassa mitenkään huomioitu sitä, että ns.vapaapäivien kohdalla ei ole mahdollista levätä vaan liike jatkuu kävellen. Mua nimittäin mietityttää se ettei mulle tule mitään lepopäiviä never, kävelen koiran kanssa pari kertaa päivässä ja mielenkiinnosta aloin seuraamaan lenkkien kuluttavuutta sykemittarin avulla ja totta, lenkit kulkee rasvanpolttosykkeellä ja kulutusta tulee 250-400Kcal/kerta. Ja sitten menen töihin kävelemään, tulee niitä kilometrejä sielläkin vaikkei hiki lennäkkään;)

Ja sitten se ruoka. Sen suhteen en ole tottumuksia muuttanut mitenkään. Kaikki menee mitä annetaan ja sen suhteen en jaksa ressailla, vielä. Karkkejen, lähinnä suklaan suhteen olen saanut kuitenkin itseäni niskasta kiinni. Patukat jää nykyään kaupan hyllylle ja kerran viikossa annan sitten itselleni luvan herkutteluun, geisha-patukka alkaa parin palan jälkeen olla kyllä jo vähän liikaa, ei siitä muuta saa kuin pahan olon. Mutta tietoisuus siitä, että joskus tiukan paikan tullen suklaapatukka pelastaa koko päivän, helpottaa, enkä ajattele asiaa sen ihmeemmin. Toisaalta, kun liikkuu riittävästi, saa syödä mitä vaan, melkein niin paljon kuin haluaa;)

Otsikossa on muuten viime viikon saldo, siis ilman koiralenkkejä, työmatkoja junalle ja takaisin ja työpäiviä. Ja seitsemäs viikko käynnistyy.

PS:Mikä tätä vehjettä vaivaa, en saa kuvia liitetyksi?

6 kommenttia:

titta kirjoitti...

Juoksen lähes joka päivä, keskimäärin yhden "vapaan päivän" pidän ja hauskaa on. itselläni oli alku kesäsätä polvi jatkuvasti kipeä, mutta on nyt täysin kivuton todella perusteellisten venyttelyjen ja joka iltaisen jumppaamisen ansiosta (niin luulen). Kaikki muukin kipuilu on venyttelyn lisäämisen myötä kadonnut. Juoksetko tosiaan niin korkealla sykkeellä, että kaloreita palaa 1000 tunnissa?? Minulla kuluu 650/tunti. Tsemppiä harjoitteluun ja luulen, että se kymppi menee pian ihan tuosta vain :)

Lena kirjoitti...

Oi, tsemppiä harjoitteluun! Minulla tulee alaselkä ja lonkka kipeäksi kun olen yrittänyt juoksua harrastaa, taitaa olla väärä juoksutekniikka :-( Tai yksinkertaisesti väärä selkä...

Joskus explorer ei anna lisätä kuvia, kokeile toisella selaimella jos onnistuisi!

Lena

Aatulan Äiskä kirjoitti...

Titta:
Ehkä otsikko on sen verran epäselvä, että siitä jää sellainen kuva, että lenkit on tappovauhtisia. Eli selvennys lienee paikallaan, en pysty vielä juoksemaan tuntia putkeen vaan aikaa menee 20-30min/lenkki ja kulutus on siellä 400-500Kcal/kerta. Eli tuossa yhtälössä on viisi lenkkiä, kävellen ja juosten ja ne kalorit on yhteistulos kaikilta kerroilta. Häh, saakohan tästäkään mitään selvää?
Ja sen myönnän, että venyttely jää heikoksi. Siinä on pakko ryhdistäytyä, muuten tämä leikki loppuu lyhyeen.

Lena:
Olen onneton tunari näissä tietsikkahommissa ja mulla palaa heti hihat, kun homma ei toimi. Ehkä ensi kerralla sitten...

Tuula kirjoitti...

Tsemppiä juoksuharjoitteluun ja polvikremppaan! En kyllä neuvoja osaa antaa, kun itse en juurikaan ole juossut (nivelet sen verran p****na, ettei viitsi niitä enempää rääkätä). Toivottavasti ongelma ratkeaa :)

Niina kirjoitti...

Täällä kanssa juoksuharrastaja. Hommasin juoksurattaat tytölle puoli vuotta sitten ja aloittelin raskauden ja synnytyksen jälkeen aerobisen harjoittelun ensin reippaasti kävellen, jumpassa ja nyt juoksen 1-2 pitkää lenkkiä viikossa. Käyn lisäksi jumpassa 3-4 krt viikossa ja kävelen päivittäin. Mullekaan ei tule yhtään "lepopäivää" koska rattaiden kanssa kävelen kauppamatkat ja muutenkin kävelylenkin päivittäin, hulluksihan mä tulisin jos pitäisi olla vaan kotona lasten kanssa koko päivä.
Mutta siis mulla ei tule polvet kipeiksi kun jos juoksen asfaltilla pitkän lenkin. Suosin pururatoja. Onhan sulla hyvät kengät? Kannattaa satsata.

Mun ongelma on jalkapohjat! Toinen jalkapohja päkiän ja kantapään välistä tulee kipeäksi lenkin jälkeen. En voi varata painoa ollenkaan välillä vaan pikkhiljaa ensin "kokeilla astua" tällä jalalla. Huoh.
Googletin ongelmaa ja se saattaa olla ylirasitustilaa. Itse mietin voiko siellä jokin lihas tulehtua ja aiheuttaa tätä kipua? Noh, seuraillaan.

En tiedä oliko apua tästä mutta kunhan laittelin. Mulla siis ollut painonpudotus juttu tässä taustalla. !5kg raskauskiloja jo takana ja vielä 7 jäljellä.
Hiljalleen on lähtenyt.

Päivikki kirjoitti...

Heips! Täällä yks juoksentelija myös, takana jopa puolikkaita maratoneja useampia. Kun juoksun aloittaa, kipeytyy aina joku paikka (uskoisin, että juoksukoulussa asiasta jutellaan?!) Polvet varmaan ovat tyypillisimmät kipeytyjät... Jomotuksia ja kolotuksia tulee olemaan, mielestäni se on normaalia kun aloitetaan jaloille aika rankka uusi laji, siis jalathan suurimman työn tekevät. Jos kivut ovat siedettäviä pitää vaan jaksaa jatkaa. Keväällä toivottavasti nautit lenkkeilystä, tämän homman kanssa pitää olla kärsivällisyyttä. Yks apu on mulle ollut luontaistuotekaupoista saatava atrogeeli, kannattaa kokeilla!